Overgangsklachten

Hier vind je alles rondom de overgang en wat wij voor jou kunnen betekenen

Wat is Menopauze?

Menopauze is geen ziekte, het is de overgang tussen de vruchtbare en de onvruchtbare periode van een vrouw. Vandaar dat de menopauze in de volksmond ook wel overgang genoemd wordt. Iedere vrouw maakt deze overgang door. In dit stadium van de menstruatiecyclus produceren de eierstokken niet langer oestrogenen. Hierdoor verliest het voortplantingssysteem langzamerhand zijn functie. Omdat het vrouwelijk lichaam zich moet aanpassen aan deze natuurlijke verandering in de hormoonhuishouding kunnen symptomen zoals opvliegers en hartkloppingen optreden. Bij een opvlieger voelt de vrouw zich opeens heel erg warm, ze gaat zweten en wordt rood in het gezicht. Verder kunnen vrouwen last krijgen van psychologische symptomen als depressie, angst en concentratiegebrek. De menopauze ontstaat meestal natuurlijk, maar kan ook als gevolg van een operatie (het verwijderen van de eierstokken) of door het gebruik van bepaalde medicatie ontstaan. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze intreedt is 50½ jaar, maar bij sommige vrouwen treedt zij veel eerder in, met name als deze vrouwen een ovariëctomie (eierstokverwijdering) hebben ondergaan of radio- of chemotherapie hebben gekregen. Deze zogenoemde premature menopauze wordt gedefinieerd als menopauze die optreedt voor het 40e levensjaar en komt voor bij 1% van de vrouwen.

Wat houdt de Westerse behandeling in?

In geval van ernstige menopauzeklachten wordt soms overwogen hormoonvervangingstherapie te geven. In de Verenigde Staten werd dit lange tijd veelvuldig toegepast, omdat het risico op osteoporose en hart- en vaatziekten na de menopauze zou verlagen. In Europa is men echter terughoudend met hormoonvervangingstherapie. Zeker nadat onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen als gevolg van de behandeling een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer, borstkanker, hartziekten en herseninfarcten hebben. Bovendien vinden veel vrouwen het verwerpelijk dat de menopauze als een stoornis wordt gezien en niet als een natuurlijk levensstadium, wat het gebruik van hormoonvervanging nog verder beperkt.

Wat houdt de overgang volgens de Chinese geneeswijze in?

De meest voorkomende oorzaak van overgangsklachten is leegte van de nier yin. De nier wordt in de Chinese geneeswijze gezien als onze basis energie. In de loop van ons leven neemt deze energie langzaam af. Deze energie bestaat uit twee polen. De Yin en de Yang pool. Yin is de koele, rustige, vrouwelijke pool. Yang is de warme, actieve, mannelijke pool. Bij typische overgangsklachten neemt de energie van Yin sterker af dan de energie van Yang. Dit zou je kunnen vergelijken met een auto. Yang is de motor en yin is de koelvloeistof. Zonder voldoende koeling zal een motor warmlopen. En dit kun je merken: een oververhit gevoel, opvliegers, nachtzweten, slecht slapen, rood hoofd enz. De diagnose luidt in dit geval Nier Yin leegte.

Wat houdt de Chinese behandeling in?

Acupunctuur is een meer dan 2000 jaar oud systeem. Gynaecologie is een van haar specialiteiten. De meeste klachten die betrekking hebben op de overgang zijn erg goed te behandelen met Chinese geneeswijze. Wel zijn er factoren die de behandeling lastiger en langduriger kunnen maken. Overgang door een operatie is een van deze factoren. Ook kun je stellen, hoe langer en heftiger de klachten zijn hoe langer de behandeling zal duren. Meestal zal er een bevredigend resultaat bereikt worden tussen de 2 en 4 maanden. De behandeling zal bestaan uit acupunctuur, Chinese kruiden of een combinatie van beiden. In bovengenoemd voorbeeld zal het doel van de behandeling zijn het voeden van nier yin. Eventuele andere disbalansen zullen ook behandeld moeten worden om een bevredigend resultaat te bereiken. Voorbeelden hiervan zijn lever yin leegte, zwakke milt energie en een blokkade van leverenergie. Verder is het kalmeren van de geest en het bevorderen van de slaap een belangrijk behandeldoel. De behandeling is zonder bijwerkingen. Waarom zou je deze natuurlijke en effectieve behandeling dus niet proberen voordat je begint met de standaard hormoonbehandelingen waarvan de risico’s nog niet geheel duidelijk zijn?

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?