Stoppen met roken

Hier vind u alle informatie rondom roken en wat wij voor u kunnen betekenen

Waarom stoppen?

Als je stopt zal de kans op longkanker, hartaanvallen en andere rokersaandoeningen sterk verminderen. Op elke leeftijd zal door te stoppen met roken de levensverwachting verbeteren. Rokers die voor hun 35ste levensjaar stoppen zullen bijna een net zo hoge levensverwachting hebben dan mensen die nooit hebben gerookt. Een roker die een hartaanval heeft gehad zal na gestopt te zijn 50 % minder kans hebben op een tweede hartaanval. Tien jaar na gestopt te zijn met roken is de kans op longkanker bijna gehalveerd ten opzichte van iemand die is blijven roken.

Kan acupunctuur helpen?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat acupunctuur een effectief middel is om u te helpen stoppen met roken. Acupunctuur onderschept berichten van de hersenen naar het lichaam dat er meer nicotine nodig is. Hierdoor wordt de hunkering naar nicotine met tussen de 60% en 70% verminderd. Verder kalmeert acupunctuur spanningen en versterkt het doorzettingsvermogen. Verder helpt acupunctuur u om niet te veel in gewicht aan te komen.

Hoe werkt de behandeling?

De behandeling bestaat uit zowel acupunctuur als Chinese kruiden. In de eerste behandeling, die een uur duurt, wordt na een vraaggesprek samen met u een behandelplan uitgestippeld. Een standaard behandelplan bestaat uit vier behandelingen over een periode van vier weken. Tijdens de behandeling plaatst de acupuncturist een of meerdere naaldjes op specifieke plaatsen in de huid (de zogeheten acupunctuurpunten). Deze punten zijn verspreid over het hele lichaam. Na de behandeling worden er kleine naaldjes in het oor gezet die 3 à 4 dagen blijven zitten. Na deze periode van vier weken komt, indien nodig en als de patiënt er behoefte aan heeft, het accent te liggen op welbevinden. Hiervoor raad ik 4 tot 6-maandelijkse behandelingen aan.

Tips om u te helpen

Iemand die u ondersteunt: De beslissing om te stoppen met roken kan gepaard gaan met emoties. Vraag iemand in uw naaste omgeving om de komende weken als een klankbord te fungeren en u te ondersteunen als dit nodig is. Bekrachtiging: Een bekrachtiging kan, als hij vaak herhaald wordt, helpen om u eraan te herinneren waarom u gestopt bent met roken. Daarnaast help het om uw nieuw beeld van gezondheid in te prenten. Een voorbeeld van zo’n bekrachtiging is: “Ik ben een niet roker en ik maak gezonde keuzes in mijn leven”. Stel grenzen: Vraag aan rokers om in uw omgeving niet te roken. Dit geldt ook voor uw partner en kinderen. Blijf indien mogelijk in het begin uit de buurt van rokers. Drink genoeg water: Onderzoek toont aan dat droogte zorgt voor hunkeringen. Drink kleine slokjes water verspreid over de dag. Drink minder of geen koffie: Onderzoek toont aan dat koffie zorgt voor hunkeringen. Verder heeft koffie de neiging om het lichaam uit te drogen. Voedsel keuzes: Eet veel wortels, selderij en andere groenten en fruitsoorten verspreid over de dag. Vooral in de eerste week van het stoppen. Van snoep gaat namelijk de bloedsuiker schommelen, en dit zorgt voor een verergering van de ontwenningsverschijnselen. Let op, ook suikervervangers zorgen hiervoor. Omgaan met hunkeringen: Hunkeringen voelen aan alsof ze eeuwig duren, maar ze duren eigenlijk nooit langer dan twee minuten. Maak een plan om je in deze perioden af te lijden. Bijvoorbeeld: Uw kruiden nemen, uw bekrachtiging herhalen, diep ademhalen, een stukje wandelen enzovoort.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?