Hooikoorts

Mooi weer en toch ellende.

 

Het voorjaar is in aantocht en bij de meeste mensen komen de lentekriebels weer. Echter niet bij 15 tot 20 procent van de Nederlanders, want zij hebben last van hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem. Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel. Deze groep mensen heeft last van rode gezwollen ogen, jeuk, loopneus en niezen. Zij zien de lente en de naderende zomer dan ook met minder vreugde tegemoet. 

Wat houdt de Westerse behandeling in?

De huisarts behandelt hooikoorts vaak met antihistamine en desensibilisatie. Hoewel de bijwerkingen van deze Westerse middelen minder zijn dan vroeger, willen veel patiënten deze medicijnen niet nemen over een langere periode. Gelukkig is er een alternatief.

Kan hooikoorts behandeld worden met acupunctuur?

Acupunctuur is een goede behandelmethode bij hooikoorts. Het beste is het om in februari met behandelingen te beginnen; dus nog weken voor de kwaal zich gaat aandienen. Als de hooikoorts zich pas in juni manifesteert kan er ook later begonnen worden. Uit talloze onderzoeken is gebleken dat Acupunctuur en Chinese kruiden probate middelen zijn om hooikoorts te behandelen. Bij hooikoorts is volgens de Chinese theorie vaak de qi (energie) in onze milt te zwak. Dit kan leiden tot te veel slijm en damp, wat zorgt voor problemen met de luchtwegen. Er ontstaat een verhoogde afscheiding van slijm in de neusslijmvliezen en de ogen raken overprikkeld waardoor ze rood worden en gaan jeuken. Afhankelijk van het individu kan naast dit basisscenario ook nog sprake zijn van een zwakke nier qi, lever qi stagnatie, lever-, galblaas- of maaghitte. Ook andere gerelateerde patronen kunnen in disharmonie zijn. In de acute fase kan de TCM-therapeut de klachten sterk verlichten met een veilige therapie. Buiten het hooikoortsseizoen kan de therapeut zich richten op de oorzaak van het probleem en ervoor zorgen dat u in het volgende jaar geen of in ieder geval minder hinder ondervindt.

Wat kunt u zelf doen om de klachten onder controle te houden?

 • Houd in de hooikoortsperiode vensters, vooral van de slaapkamer, zoveel mogelijk dicht.
 • Kleed je niet om in de slaapkamer, pollen op de kleding komen hier door vrij in de ruimte waar je ook slaapt.
 • Was voor het slapen gaan de haren en vervang de kussensloop regelmatig, hier kunnen pollen in blijven hangen.
 • Pas op met honing, dit kan ook pollen bevatten.
 • Roken verergert een verstopte neus.
 • Vermijd boeketten met bloemen waar veel stuifmeel in zit en let op de beplanting van de tuin.
 • Draag een zonnebril.
 • Volg de hooikoortsberichten op radio, tv en internet.
 • Vermijd voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen uitlokken of versterken, zoals ananas, vlees, verse eieren etc.
 • Gebruik bij het schoonmaken een vochtige doek om het opwaaien van pollen te voorkomen.
 • Wrijf zo min mogelijk in de ogen en aan de neus.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?